 # Numerical Reasoning Questions and Answers

Numerical Reasoning test is a set of multiple choice questions and answers that assesses your ability to deal with numbers quickly and accurately. This test contains questions that assess your knowledge of concepts such as arithmetics, percentages, ratios, averages, simplification, algebra, logarithm etc.

Practise with our Numerical Resoning test questions to help you know what to expect, improve your speed and confidence and be really prepared for the actual test.

Share on
1.

A printer numbers the pages of a book starting with 1 and uses 3189 digits in all. How many pages does the book have ?

A.

1000

B.

1074

C.

1075

D.

1080

No. of digits in 1-digit page nos. = 1x9 = 9.

No. of digits in 2-digit page nos. = 2 x 90 = 180.

No. of digits in 3-digit page nos. = 3 x 900 = 2700.

No. of digits in 4-digit page nos. = 3189 - (9 + 180 + 2700) = 3189 - 2889 = 300.

Therefore No. of pages with 4-digit page nos. = (300/4) = 75.

Hence, total number of pages = (999 + 75) = 1074.

4.

Edet's age was equal to square of some number last year and the following year it would be cube of a number. If again Edet's age has to be equal to the cube of some number, then for how long will he have to wait?

A.

10 years

B.

38 years

C.

39 years

D.

64 years

Clearly, we have to first find two numbers whose difference is 2 and of which the smaller one is a perfect square and the bigger one a perfect cube.

Such numbers are 25 and 27.

Thus, Edet is now 26 years old. Since the next perfect cube after 27 is 64,

so required time period = (64 - 26) years = 38 years.

5.

An enterprising businessman earns an income of \$1 on the first day of his business. On every subsequent day, he earns an income which is just double of that made on the previous day. One the 10th day of business, his income is

A.

\$29

B.

\$210

C.

\$10

D.

\$102

Income on the first day = \$1

Income on the 2nd day = \$(1x2) = \$21

Income on the 3rd day = \$(21 x 2) = \$22 and so on. Thus, Income on the nth day = \$2n-1.

Therefore Income on the 10th day = \$29.

6.

A number consists of two digits whose sum is 11. If 27 is added to the number, then the digits change their places. What is the number ?

A.

47

B.

65

C.

83

D.

92

Let the ten's digit be x. Then, unit's digit = (11 - x).

So, number = 10x + (11 - x) = 9x + 11.

Therefore (9x + 11) + 27 = 10 (11 - x) + x ⇔ 9x + 38 = 110 - 9x ⇔ 18x = 72 ⇔ x = 4.

Thus, ten's digit = 4 and unit's digit = 7.

Hence, required number = 47.

7.

A monkey climbs 30 feet at the beginning of each hour and rests for a while when he slips back 20 feet before he again starts climbing in the beginning of the next hour. If he begins his ascent at 8.00 a.m., at what time will he first touch a flag at 120 feet from the ground?

A.

4 p.m.

B.

5 p.m.

C.

6 p.m.

D.

None of these

Net ascent of the monkey in 1 hour = (30 - 20) feet = 10 feet.

So, the monkey ascends 90 feet in 9 hours i.e. till 5 p.m.

Clearly, in the next 1 hour i.e. till 6 p.m. the monkey ascends remaining 30 feet to touch the flag.

8.

In a caravan, in addition to 50 hens, there are 45 goats and 8 camels with some keepers. If the total number of feet be 224 more than the number of heads in the caravan, the number of keepers is

A.

5

B.

8

C.

10

D.

15

Let number of keepers be x. Then,

Total number of feet = 2 x 50 + 4 x 45 + 4 x 8 + 2x = 2x + 312.

Total number of heads = 50 + 45 + 8 + x= 103 + x.

Therefore (2x + 312) = (103 + x) + 224 or x = 15.

9.

A group of 1200 persons consisting of captains and soldiers is travelling in a train. For every 15 soldiers there is one captain. The number of captains in the group is

A.

85

B.

80

C.

75

D.

70

Clearly, out of every 16 persons, there is one captain. So, number of captains (1200/16) = 75.

10.

After distributing the sweets equally among 25 children, 8 sweets remain. Had the number of children been 28, 22 sweets would have been left after equal distribution. What was the total number of sweets ?

A.

328

B.

348

C.

358

D.

Let the total number of sweets be (25x + 8).

Then, (25x + 8) - 22 is divisible by 28

⇔ (25x - 14) is divisible by 28 ⇔ 28x - (3x + 14) is divisible by 28

⇔ (3x + 14) is divisible by 28 ⇔ x = 14.

Therefore Total number of sweets = (25 x 14 + 8) = 358.

##### Aptitude Tests            See all